A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Чечельник допрацьовує європейську стратегію поводження з відходами

Дата: 17.06.2018 08:13
Кількість переглядів: 622

Вінницький обласний осередок Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» продовжує реалізацію проекту «Управління відходами в місцевих громадах: досвід розвитку сільських територій країн Вишеградської четвірки для країн Східного Партнерства». Фото без опису

Проект впроваджується спільно з 8-ма партнерами з 5-ти європейських країн за фінансової підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду та Республіки Корея.
Наразі 22 пілотні громади, які під час навчального візиту познайомилися з досвідом країн Вишеградської четвірки у сфері управління твердими побутовими відходами, працюють над індивідуальними стратегіями налагодження грамотного поводження зі сміттям. Громади укладають міжмуніципальне співробітництво, скликають громадські обговорення та потроху налагоджують управління відходами.
15 червня обговорення стратегії відбулося в Чечельницькій селищній раді, яка є одним і учасників проекту. Стратегію Чечельницька селищна рада розробляє для селища. Голова громади Світлана Палісіка розповіла, що сьогодні в громаді налічується більше 5-ти тисяч мешканців, які проживають переважно у приватних домогосподарствах. До участі в проекті у Чечельнику вже було організовано вивіз сміття за тарифом 5 грн 60 коп з людини, наразі ж громада планує впровадження збору роздільного збору твердих побутових відходів. Вже виділені майданчики під контейнери. Готуються металеві навіси для них. Проводять громадські обговорення, щоб дізнатися думку населення.

Наразі селищна рада, спільно з районною державною адміністрацією, працює над впровадженням транскордонного проекту, який націлений на придбання сучасного сміттєвоза та іншого супутнього матеріалу для роздільного збору ТПВ.
Також селищна рада має попередні домовленості з ТОВ "Подільська Січ" у м. Вінниця, яке займається зберіганням з подальшої утилізації небезпечних промислових відходів і забезпечує цілий комплекс складних технологічних процесів.

Участь в обговоренні взяв координатор проекту, голова ВОО МГО «Україна-Польща-Німеччина» Олексій Гаврилов. Він презентував учасникам зустрічі напрацювання проекту.
- Тема проекту дуже актуальна, адже з 1 першого січня 2018 року відповідальність за відходи повністю лягла на плечі місцевих громад. Ми зрозуміли, що відповідальність буде перекладена, а ресурсів, повноважень та законодавчої бази для налагодження грамотної системи поводження з відходами у громад не буде.

Від Чечельницької громади участь у проекті взяли: від органів місцевого самоврядування - голова селищної ради Світлана Палісіка, від громадськості – голова ГО «Сталий розвиток Чечельниччини» Лариса Шабельник. Цим проектом ми вирішили допомогти громадам розробити стратегії управління ТПВ, - пояснив голова ВОО МГО «Україна-Польща-Німеччина».
Олексій Гаврилов запросив членів робочої групи Чечельника на Міжнародну конференцію, яка відбудеться в рамках проекту у місті Вінниці 6 липня. Під час цього заходу партнери, експерти, учасники, всього понад 200 осіб, підіб’ють підсумки проекту та презентують вже напрацьовані стратегії управління твердими побутовими відходами. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь