Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

17 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

Дата: 17.05.2020 08:06
Кількість переглядів: 2060

Шановні чечельничани!

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Фото без опису

Сьогодні ми згадуємо і вшановуємо всіх, хто загинув від злочинів і свавілля тоталітарних режимів. Гітлер і Сталін намагались вичавити дух свободи нашого народу. Ворог розумів — волю до боротьби за незалежність серед українців неможливо здолати, тому і винищували масово всіх — старих, жінок, хворих, дітей...

Кількість жертв політичних репресій в Україні неможливо підрахувати – це неймовірні цифри. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 1920-х і до кінця 1980-х років  в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% − українці). Величезну кількість із них було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

 Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинилися сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках. Приміром, в Україні в 1937-1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в'язниць та таборів.

Чечельник ще має єдиного серед нас свідка тих знущань - Пецюха Мирона Михайловича.

   Упродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.

У цей день важлива загальнонаціональна єдність українців. Ми повинні пам’ятати нашу історію і бути сильними.

Низько вклоняємось пам’яті мільйонів українців, страчених тоталітарними режимами.

Ми боремося за перемогу і мир в Україні. Ми пам’ятаємо. А тому — переможемо!

Світлана Палісіка, Голова Чечельницької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь