Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Дитяча праця в Україні: як і де школярам легально працювати

Дата: 14.06.2021 13:58
Кількість переглядів: 496

Фото без опису

Літні канікули - можливість для дітей заробити гроші або отримати корисний досвід, щоб визначитися з майбутньою професією. Але часто вони можуть стати дешевою робочою силою, без можливості захистити себе та відстояти свої права.

Батьки,  будьте пильні, це завадить непорядним роботодавцям скористатися вашою дитиною!

    Часто роботодавці прагнуть наймати підлітків 15 років, а це 48% від усіх працюючих дітей, оскільки з ними “простіше”, не потрібно підписувати офіційні договори, оформляти, сплачувати податки. Тому їхнім батькам потрібно бути особливо уважними.

    Здебільшого підлітки зайняті важкою фізичною працею, оплата якої часто не варта витрачених зусиль та здоров’я. Діти можуть працювати в несприятливих умовах, їм можуть затримувати виплату заробітної плати або платити менше, ніж передбачалося.

    Тож, яким чином батьки можуть допомогти своїй дитині знайти гідний підробіток та не дати потрапити в пастку, навчити відстоювати свої права?

- Допомогти скласти резюме.

- Пройти з дитиною медичний огляд, щоб оцінити реальний фізичний стан та зрозуміти яка робота категорично протипоказана.

- Переглянути вакансії на сайтах пошуку роботи та допомогти дитині визначитися з роботою.

- Після того, як ваша дитина вже обрала місце роботи, перевірте з нею умови праці, тривалість робочого дня, яким чином вона буде оформлена на місці роботи, яка сума та система оплати праці.

     Уважно читайте умови прописані в договорі та обов’язки всіх сторін перед тим, як підписати його. Це все необхідно для убезпечення вашої дитини від шахраїв та нечесних роботодавців.

    Якщо ваша дитина вже працює, постійно цікавтеся як пройшов день, яке ставлення інших працівників та роботодавця чи виконує він домовленості, чи не перевантажує обов’язками.

     І найголовніше підтримуйте та підбадьорюйте дитину - це важливо, оскільки вона в нових для неї умовах, а це додасть її віри в себе.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь