A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

У Вінниці відбувся круглий стіл "Людиноорієнтований суд".

Дата: 05.10.2021 16:05
Кількість переглядів: 512

Концепція людиноорієнтованого суду та ухвалення спільних рішень щодо сучасних підходів до судового адміністрування та поліпшення судово-адміністративних послуг, які сприятимуть довірі громадян до судів та судової гілки влади. Цю тему обговорили на круглому столі, який відбувся 5 жовтня у Вінницькому навчальному центрі Національної школи суддів України.

Участь у засіданні взяли голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, голова облдержадміністрації Сергій Борзов, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голови, заступники голів та керівники апаратів адміністративних апеляційних судів Вінницької, Запорізької, Волинської, Чернігівської областей, представники Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області, голова постійної комісії з питань правової політики, регламенту, депутатської діяльності та етики, докторка юридичних наук Олена Мілієнко. Модератор заходу – ректор Національної школи суддів України,  доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук.

– Без жодних сумнівів питання людиноорієнтованої держави є пріоритетом в діяльності як органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, так і судових органів як окремої гілки влади. В основі нашої повсякденної діяльності завжди повинна бути людина. Питання правового регулювання взаємовідносин гілок влади та місцевого самоврядування є недостатньо досконалим. Воно потребує конкретизації форм і способів. Стаття 19 Конституції України уповноважує органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Тому на сучасному етапі це потребує удосконалення організаційних та інформаційних форм взаємодії з громадянами, – сказав голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. 

Він наголосив, що Конституція визначає – найвищою цінністю соціально орієнтованої держави є людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека. 

– Стаття 124 Конституції регламентує таке поняття, як досудове врегулювання спорів. Із одного боку – це конкретизація, хто і в який спосіб може здійснювати цю діяльність, щоб не перезавантажувати суди. І це питання завтрашнього дня. Вважаю, що таким органом, який здійснював би досудове врегулювання спорів, може бути орган місцевого самоврядування. Адже це найбільш наближена інституція влади до людей, – додав Вячеслав Соколовий.

Під час засідання круглого столу обговорили поняття людиноорієнтованої держави та суду як її складової. 

– Тема, яку підняв голова обласної Ради щодо досудового та позасудового врегулювання спорів, дуже важлива. Нещодавно розроблена концепція розвитку судів, орієнтована на запровадження адміністративної апеляції, тобто рішення посадової особи нижчого рівня може бути переглянуте в апеляційному порядку цим же відомством вищого порядку. Це дозволить виправляти помилки, які допускаються та переглянути їх в адміністративному порядку. Друга важлива новація – запровадження мирового судочинства в громадах. Мировий суддя буде виступати як третейський суддя і як одна з умов звернення до суду. Законом може бути запроваджений обов’язковий досудовий перегляд справи. Таким чином запровадження інституції мирового судді дасть можливість обирати його на строк повноважень громади, він буде фінансуватися місцевою громадою, припинення повноважень чи звільнення судді буде регулюватися регламентним комітетом ради. Такий суддя не буде входити в систему державних судів. Ми сподіваємося на те, що частина спорів буде розглядатися без звернення до суду, – прокоментував ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук.

Концепція людиноорієнтованого суду першочергово акцентує увагу на самій людині, на її цінності для суспільства і держави, її правах і свободах. Організація такого суду полягає в налагоджуванні комунікації між відвідувачем та працівником, в ефективному наданні судових послуг, а також в підвищенні якості роботи з вразливими групами населення в приміщенні суду, забезпечення належної безпеки суддів, працівників апарату та відвідувачів.

– На засіданні круглого столу були представлені місцеві апеляційні, господарські суди, онлайн з нами працювали представники всіх областей України. Людиноорієнтований суд це – той базис, на якому має будуватися людиноорієнтована держава. Кожен із нас прийняв свідоме рішення працювати на державу, створювати  публічно-сервісну державу, де людина буде на першому місці. Своїми діями й своєю роботою ми кожен день утверджуємо поняття – людиноорієнтована держава, – зазначила Олена Мілієнко.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь