A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

59 територіальних громад Вінниччини увійшли в 2022рік із ухваленими Стратегіями розвитку.

Дата: 05.01.2022 09:55
Кількість переглядів: 397

Фото без опису

 

На Вінниччині 59 територіальних громад із 63 ухвалили свої Стратегії. Ще чотири громади області – на завершальному етапі розробки довгострокових планів розвитку. За даними Міністерства розвитку громад та територій України, Вінницька область – на першому місці в Україні за кількістю ухвалених громадами Стратегій розвитку. І вже очевидно, що вона стане першим регіоном України, де кожна громада має свій стратегічний план.

Враховуючи те, що сьогодні громади розвиваються в умовах децентралізації, такі Стратегії є обов’язковою умовою їх успішного розвитку. Кожна громада повинна орієнтуватися на власні можливості та ресурси. Розвиваючи власну внутрішню спроможність, громади можуть стати успішнішими. Крім того, наявність в громадах такого документу стане умовою для отримання коштів  із державних програм.

- Працювати за стратегічним планом і досягати успіху – це абсолютно реально! Яскравий приклад уже є, це – місто Вінниця, яке ухвалило вже другу Стратегію і сьомий рік поспіль визнається  найкомфортнішим містом в Україні, - зазначає голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. -  Наша мета – зробити Вінниччину областю №1 в Україні за якістю життя людей. Саме тому Стратегії розвитку громад – один з пріоритетів діяльності обласної Ради.

Особливістю ухвалених в громадах Стратегій є, передусім те, що були зібрані думки самих жителів громад, було враховано їхнє бачення розвитку сіл, селищ та міст.  Дані опитувань, анкетувань, пропозиції від громадських організацій, представників місцевих підприємств та установ опрацьовувалися та аналізувалися спеціально створеною робочою групою, до якої входили, зокрема, фахівці відділу стратегічного планування та інвестиційної діяльності виконавчого апарату обласної Ради.  Вперше обласна Рада так системно опікується питанням стратегічного розвитку громад. Працівники виконавчого апарату надають всебічну консультативну та методичну допомогу громадам у формування комплексних планів розвитку.  

Поточний стан справ у ключових сферах життєдіяльності громад, сценарії та прогнози їх розвитку – все це знайшло своє відображення у стратегічних планах. Причому, максимально враховувалися особливості кожної громади та унікальні фактори, які можуть впливати на їхню впізнаваність, підвищувати конкурентоздатність та бути привабливими для інвесторів. Таким чином в Стратегіях громад були визначені цілі, пріоритети та найважливіші завдання та шляхи їх виконання.

Після прийняття стратегічних документів на сесіях місцевих рад, громади ухвалюють плани першочергових заходів із реалізації Стратегії розвитку: визначають чіткі заходи, їхню кількість і покрокову послідовність, а також прораховують потрібне фінансування та джерела залучення коштів.

За словами Вячеслава Соколового, виконання стратегічних  планів  потребує певного алгоритму дій в управлінні матеріальними, людськими, фінансовими, земельними ресурсами та об’єктами соціальної інфраструктури.

- Переконаний, необхідно приділити увагу професійному  розвитку  посадових  осіб  місцевого  самоврядування, депутатів місцевих рад, - наголошує Вячеслав Соколовий. - Тобто –  надати їм базові знання, допомогти оволодіти новими вміннями та навичками та здатністю організувати в своїх громадах потужні команди однодумців.  Для цього обласна Рада спільно з Вінницькою обласною Асоціацію органів місцевого самоврядування та науковцями Донецького національного університету імені Василя Стуса провела курс навчань для голів територіальних громад та фахівців органів місцевого самоврядування зі стратегічного управління розвитку громад.  Допомагати громадам  і створювати для їхнього ефективного розвитку додаткові механізми – це принципова позиція нашої обласної Ради. А наша головна мета - забезпечити потреби наших грoмадян, зробити кожну громаду комфортною для людей. Кожний житель Вінниччини має відчувати себе важливим і потрібним.
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь