Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Організація режиму праці в спекотних умовах

Дата: 24.06.2022 09:41
Кількість переглядів: 345

Фото без опису

 

 

Останніми днями в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода. Забезпечити належні умови праці під час роботи в спеку — обов’язок роботодавця. Щоб уникнути нещасного випадку внаслідок дії підвищеної температури повітря Бершадське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області нагадує, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт та як запобігти перегріванню організму.

Умови праці впливають на якість і безпеку робіт. Частою причиною нещасних випадків улітку стає дія підвищеної температури повітря. Через неї в організмі людини можуть виникнути такі патологічні зміни, як гостре перегрівання, порушення водно-сольового обміну, діяльності серцево-судинної і нервової систем.

Робота у спеку: вимоги безпеки

Оптимальні та допустимі показники мікроклімату різняться залежно від категорії робіт. Зокрема, якщо робота належить до категорії легких, верхня межа температури на постійних робочих місцях — + 28 ºС, на непостійних робочих місцях — + 30 ºС.

Вимоги до роботи в офісі влітку  Влітку для офісних працівників, які виконують роботу за комп’ютером, тобто не пов’язану з фізичним напруженням, оптимальна температура у приміщенні становить 23-25 °C. Відносна вологість повітря — не більше 40-60%. Однак таких показників не завжди вдається досягнути. Роботодавцям потрібно мати на увазі, що коли температура в офісі у теплий період року наближається до + 28 °C, працездатність працівників знижується, особливо, якщо вони перебувають на робочих місцях повний робочий день. Перевищення температурної норми або інших показників мікроклімату є підставою для припинення роботи. Проте самовільно працівники залишити офіс не мають права, оскільки це є порушенням трудової дисципліни. У такому випадку потрібно повідомити керівництво про несприятливі умови праці. Адміністрація має провести відповідні виміри. Параметри мікроклімату на робочих місцях вимірюють на висоті 0,5-1,0 м від підлоги при роботі сидячи, 1,5 м від підлоги — при роботі стоячи. Для вимірювання температури повітря рекомендують використовувати аспіраційний психрометр із ртутними термометрами. Якщо перевірка підтвердила, що температура в офісі перевищує норму, роботодавець може: тимчасово надати для роботи інше приміщення; зайняти працівників у межах трудової функції на іншій ділянці роботи; переобладнати приміщення. Якщо жоден із цих заходів не підходить, за погодженням із керівництвом підприємства слід скоригувати графік роботи та скоротити час перебування працівників на робочих місцях. Скоригувати графік роботи у спеку можна двома способами: ввести додаткові перерви або оголосити простій. Додаткові перерви оформлюють наказом, з яким ознайомлюють всіх працівників підприємства. Під час додаткових перерв працівники можуть залишати робоче місце і перебувати у комфортніших умовах. Такі перерви не збільшують тривалість робочого дня та входять до оплачуваного часу. За час простою у зв’язку з виробничою ситуацією, небезпечною для життя чи здоров’я працівників, за ними зберігається середній заробіток (ч. 3 ст. 113 КЗпП).

Робота на відкритих місцевостях

При роботах на відкритих ділянках і температурі навколишнього середовища від 35 ºС, тривалість періодів безперервної роботи має становити 15-20 хвилин із наступним відпочинком не менш 10-12 хвилин у приміщеннях із охолодженням. За цих умов допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну становитиме: для осіб, які використовують спецодяг для захисту від теплового випромінювання, не більше 4-5 годин; 1,5-2 години для осіб без спецодягу. В охолоджуваних приміщеннях слід підтримувати температуру повітря на рівні 24-25 °C.

Заходи безпеки за умов роботи у спеку. 

Аби запобігти шкідливій дії підвищеної температури на працівників, роботодавці повинні забезпечити належний режим роботи у спеку. Зокрема необхідно: змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранок або вечір; тривалість робочих змін зменшити; обідньої перерви — збільшити; забезпечити працівників засобами індивідуального (теплоізолювальний спецодяг) і колективного (системи вентиляції і кондиціювання повітря) захисту; улаштувати ємності з прохолодною водою або душ; забезпечити працівників мінералізованою водою (з розрахунку до 3,0 л на зміну); провести позапланові інструктажі щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт. Для профілактики порушень водно-сольового балансу тим, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей, мікроелементів, розчинних у рідині вітамінів, які виділяються з організму разом із потом (п. 2.12 ДСН 3.3.6.042-99). Для оптимального водозабезпечення та компенсації втрати солей і мікроелементів необхідно вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, молочнокислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин. Температура питної води, напоїв, чаю має становити + 10-15 ºС. При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин. Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується вживати фрукти й овочі.

 

 

Іван Рутковський - страховий експерт з охорони праці Бершадського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь