A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Усиновлення дітей в умовах воєнного стану здійснюється виключно у відповідності до норм чинного законодавства України.

Дата: 30.09.2022 15:39
Кількість переглядів: 299

Усиновлення дітей в умовах воєнного стану здійснюється виключно у відповідності до норм чинного законодавства України.

У першу чергу вживаються заходи для реалізації права дитини на виховання батьками або іншими родичами. Під час воєнного стану процедура усиновлення дитини не змінилася та не спростилася, усі необхідні етапи збережені, проте відтепер через портал «Дія» можна онлайн подати заявку кандидата на усиновлення й отримати консультацію.

Процедура усиновлення цифровізувалася і полегшилася до використання певних функціоналів на порталі «Дія». Тепер людям не потрібно витрачати багато часу, щоб ходити по різних інстанціях, збирати папери, якщо більшу частину документів можна згенерувати на порталі «Дія».

Звертаємо увагу, що це не мобільний застосунок, це - портал «Дія».

На порталі «Дія» з 9 вересня запрацювала послуга «Усиновлення: реєстрація кандидатом», завдяки чому українці, які хочуть усиновити дитину, можуть подати заяву онлайн.

Для того, аби подати заяву про всиновлення дитини, потрібно зареєструватися або авторизуватися на порталі «Дія»; обрати послугу у списку; заповнити базові дані про шлюб та чоловіка/дружину, фактичну адресу проживання та про дитину, яку хочете усиновити: стать, вік тощо. Далі слід дочекатись отримання даних з реєстрів (це займе близько 15 хвилин).

Потім потрібно завантажити потрібні документи, перелік яких визначається за заповненими відомостями та отриманими з реєстрів даними; підписати заяву електронним підписом та надіслати її на опрацювання.

Загалом подання заяви триває не більше 30 хвилин, а сама послуга безоплатна.

Упродовж 5 робочих днів служба у справах дітей перевірятиме заяву. Після її схвалення співробітник служби обстежить житло, щоб зрозуміти, чи можна в ньому жити дитині. Якщо все добре, то потенційних батьків, які хочуть всиновити дитину, направлять на навчання з метою подальшої реєстрації кандидатами.

 Усиновлення це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини в Україні регулюється Сімейним кодексом України та Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженим урядовою постановою від 8 жовтня 2008 року № 905 (зі змінами).

Законодавством визначені основні моменти процедури усиновлення.

Серед них такі:

- усиновити можна лише дитину, яка має статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, або дитину, батьки якої дали письмову згоду на усиновлення, засвідчену нотаріусом;

- дитина не може бути усиновленою упродовж двох місяців після народження.

Процедура усиновлення є достатньо простою.

– Подружжя (або особа, яка не перебуває у шлюбі), які бажають усиновити дитину, звертаються з заявою і відповідними документами до служби у справах дітей за місцем проживання. Усиновювачами можуть бути повнолітні, дієздатні особи з 21 року.

– Кандидати в усиновлювачі проходять навчання у Вінницькому обласному центрі соціальних служб.

– Далі відбувається процедура постановки на облік кандидатів в усиновлювачі та підбір дитини.

– Контакт з дитиною відбувається лише за наявності направлення для знайомства з дитиною, виданого службою у справах дітей.

– Якщо після процедури знайомства кандидати визначилися, що вони мають намір усиновити цю дитину, служба у справах дітей за місцем її перебування протягом 10 робочих днів готує висновок про доцільність чи недоцільність усиновлення дитини.

– Кандидати в усиновлювачі подають до суду за місцем перебування дитини заяву про її усиновлення.

– У разі позитивного вирішення питання та отримання рішення суду, усиновлювач зобов’язаний особисто забрати дитину з місця її перебування.

– Посередницька, комерційна діяльність щодо усиновлення дітей, передання їх під опіку, піклування чи на виховання в сім’ї громадян України, іноземців забороняється.

Усновлювачі мають право:

– Змінити прізвище, ім’я та по-батькові дитини, місце та дату народження.

– На одноразову оплачувану відпустку у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей). 

– На відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

– На щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

– На допомогу в розмірі як при народженні дитини.

 

Начальник служби                                             Лариса СТРЕЛЬЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь