A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Зазнав насильства: де шукати допомогу?

Дата: 01.12.2022 11:57
Кількість переглядів: 111

Службою у справах дітей Чечельницької селищної ради, проводиться всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

За сучасних умов в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, простежуються тенденції до поширення насильницьких дій у сім’ї, на міжособистісному рівні, у стосунках батьків і дітей, чоловіка і жінки.
Насильство над дітьми – це болісне питання, що викликає серйозну стурбованість суспільства. Його можна розглядати в рамках п’яти категорій: нехтування, фізичне, психологічне, економічне та сексуальне насильство. Три з котрих, хоча й не є насильством у прямому значенні цього слова, але також справляють шкідливий вплив на дітей. Кожна з цих категорій насильства може призвести до завдання дитині фізичної або емоційної шкоди різного ступеня, що, у свою чергу, може призвести до серйозної травми або навіть до смерті.

До кого звернутися, якщо зазнав насильства?

В кожній місцевості на території нашої держави існує ціла мережа організацій, служб, здатних допомогти дитині, котра зазнала насильства.
Дитина має право особисто звернутися до служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділку поліції та інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів. У цьому разі кожен виявлений факт документується і передається до територіального підрозділу служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

Служби у справах дітей вживають невідкладних заходів до ліквідації наслідків і загрози неправомірних дій щодо дитини. У разі потреби, разом з працівниками поліції, розв’язують питання про тимчасове вилучення дитини із середовища, де вона зазнала жорстокого поводження, та про подальше її влаштування.

Спільно з центрами соціальних служб для молоді надають необхідну соціально-психологічну допомогу, представляють, у разі необхідності, інтереси дитини в суді.

Працівники відділку поліції здійснюють прийняття інформації про випадки жорстокого поводження з дітьми цілодобово. Після перевірки викладених у зверненні фактів, керівник органу внутрішніх справ приймає рішення про притягнення винних осіб до відповідальності.

Органи та заклади освіти передають повідомлення у письмовій формі до служби у справах дітей, органів внутрішніх справ про випадок жорстокого поводження з дитиною чи реальну загрозу його вчинення, вживають заходів до виявлення і припинення фактів жорстокого поводження з дітьми у навчальних закладах, притягують до дисциплінарної відповідальності осіб, які допускають жорстоке поводження з дітьми.

Органи та заклади охорони здоров’я цілодобово здійснюють приймання дітей, які зазнали жорстокого поводження, та надають їм потрібну медичну допомогу. При обстеженні дитини медичні працівники звертають увагу на ушкодження, що могли виникнути внаслідок жорстокого поводження з дитиною, та повідомляють про це дільничного педіатра, орган внутрішніх справ та відповідну службу у справах дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь