A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

ОРГАНІЗАЦІЯ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В ГРОМАДІ

Дата: 12.01.2023 11:05
Кількість переглядів: 176

Фото без опису

 

ОРГАНІЗАЦІЯ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В ГРОМАДІ

#СоціальніПослугиНаЧасі спецсерія

️Розпочинаємо спеціальну серію публікацій - #СоціальніПослугиНаЧасі, - тема, яка за результатами онлайн опитування найбільше вас цікавить.

Аби не губити нас у стрічці новин заохочуємо вас вподобати дописи та долучатись до активного обговорення в коментарях.

Внаслідок змін, що відбулися в результаті децентралізації, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад отримали численні повноваження з надання соціальних послуг населенню основними з яких є:

визначення потреб населення;

інформування населення про соціальні послуги;

виявлення вразливих груп населення та осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах;

надання базових соціальних послуг особам/сім’ям відповідно до їхніх потреб,

створення мережі надавачів соціальних послуг державного/комунальногонедержавного сектору;

виконання місцевих програм розроблених за результатами визначення потреб;

впровадження кращого досвіду надання соціальних послуг;

ведення Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг на місцевому рівні;

здійснення моніторингу надання соціальних послуг;

здійснення контролю за цільовим використанням коштів бюджету теріиторіальної громади, спрямованих на фінансування соціальних послуг.

Для виконання цих повноважень у громаді утворені такі підрозділи:

структурний підрозділ з питань соціальних послуг (відділ соціальних послуг/соціального захисту населення);

надавач соціальних послуг (центр надання соціальних послуг/територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)).

Звертаємо увагу на відмінність цих двох підрозділів та їх напрямків роботи, яка полягає в тому, що основним завданням структурного підрозділу територіальної громади з питань соціальних послуг є ОРГАНІЗАЦІЯ надання соціальних послуг, а основним завданням надавача соціальних послуг є безпосереднє їх НАДАННЯ відповідно до державних стандартів.

Тобто, для отримання соціальних послуг, мешканцям громади необхідно звертатися до відділу з питань соціальних послуг територіальної громади, яке проаналізує потреби людини, прийме управлінське рішення про надання (або відмову у наданні) соціальних послуг та направить людину до відповідного надавача послуг для отримання цих послуг відповідно до державних стандартів.

Що ж таке ОРГАНІЗАЦІЯ надання соціальних послуг і які повноваження ВІДДІЛУ з питань соціальних послуг територіальної громади

ПОКРОКОВІ ЕТАПИ

Першим кроком є визначення потреб населення територіальної громади у соціальних послугах, у тому числі із залученням надавачів соціальних послуг недержавного сектору, здійснення заходів для виявлення вразливих груп населення, осіб і сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, оприлюднення відповідних результатів.

Другим кроком є планування надання соціальних послуг (розроблення цільових, місцевих програм щодо заходів з організації та розвитку соціальних послуг з врахуванням визначених потреб населення територіальної громади у соціальних послугах) та забезпечення їх фінансування.

Третім кроком є організація діяльності надавачів соціальних послуг, надання соціальних послуг відповідно до державних стандартів.

Четвертим кроком є здійснення моніторингу надання соціальних послуг, оцінки їх якості та вдосконалення соціальних послуг, оприлюднення відповідних результатів.

УВАГА

Вказані кроки розвитку соціальних послуг у територіальній громаді є циклічними , оскільки завершення одного циклу через моніторинг та оцінку якості соціальних послуг служить основою для початку першого, тобто - визначення потреб населення територіальної громади у соціальних послугах.

Ці основні кроки прямо впливають на якість життя мешканців громади, підвищуючи соціальне благополуччя і безпеку, а також профілактику, подолання та мінімізацію негативних наслідків складних життєвих обставин.

Очікуйте на наші чергові публікації спецсерії #СоціальніПослугиНаЧасі, в яких детально зупинимося на кожному кроці ОРГАНІЗАЦІЇ надання соціальних послуг.

Сподіваємось, що інформація корисна. Поширюйте допис для своєї аудиторії з ️ обов’язковим посиланням на джерело інформації Головне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області.

Дякуємо за тактовність та довіру

#Нацсоцслужба

#соцпослуги

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь