A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Розвиток підприємництва в області, підтримка релокованих підприємств та скорочення безробіття серед ВПО – чим живе сьогодні економіка Вінниччини

Дата: 01.02.2023 10:17
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

Про важливі економічні аспекти життєдіяльності області зазначають у Департаменті міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОВА.

Незважаючи на воєнний стан, держава посилює підтримку бізнесу. Відтак, за минулий рік у рамках дії Державної програми «Доступні кредити «5-7-9» (часткова компенсація за залучені кредити) бізнес Вінниччини  отримав майже 10 млрд грн пільгових кредитів.

Також з 1 липня 2022 року Урядом розпочато реалізацію державної програми «єРобота» – гранти на розвиток та започаткування власного бізнесу. В рамках цієї програми 190 суб’єктів підприємництва отримали грантові кошти на суму майже 44 млн. грн.

Сумарно з початку реалізації програми «Власна справа» в Україні було акцептовано грантів на суму близько 776,8 млн грн для 3321 підприємців. За попередніми розрахунками буде створено 8313 нових робочих місць. Обласною військовою адміністрацією налагоджено системну роботу з представниками бізнес-спілок та асоціацій області з надання інформаційної та практичної допомоги у використанні можливостей вказаних державних програм.  

З моменту введення в країні воєнного стану, в області призупинено фінансування переважної більшості регіональних програм, що не були безпосередньо пов’язані з реагуванням на повномасштабну збройну агресію російської федерації, або з наданням гарантованих державою суспільних послуг населенню. Зокрема, це стосувалося і заходів Регіональної програми  розвитку  малого і середнього  підприємництва на 2021-2027 роки в частині надання мікрогрантів на створення або розширення місцевого бізнесу.

«Ми віримо, що одразу після такої очікуваної перемоги України над країною-агресором, з’явиться можливість продовжити вказану підтримку бізнесу також з використанням ресурсів обласного бюджету, - пояснює директор Департаменту Ігор Цехановський. - Наразі Департаментом проводиться ретельний аналіз діяльності підприємців, які отримали такі гранти у попередніх роках задля удосконалення механізму надання  фінансової підтримки підприємцям-початківцям та підвищення ефективності витрачання бюджетних коштів».

Крім того, Департаментом опрацьовуються питання розширення мережі інфраструктури підтримки підприємництва в районах області шляхом створення інформаційних пунктів підприємництва на базі центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) у територіальних громадах, а також шляхом створення ЦНАП ще у 13 територіальних громадах  області.

З березня минулого року, в області надається всебічна підтримка релокованим підприємствам, які через активні бойові дії вирішили здійснювати свою господарську діяльність на Вінниччині, а саме: проводився інформаційно-консультаційний супровід пошуку приміщень для виробничих потужностей підприємств; житла для їх працівників із сім’ями,надавалась допомога щодо діючих державних та міжнародних грантових програм з підтримки релокованого бізнесу.

Найближчим часом  планується створення релокаційно-комунікаційного хабу Вінниччини для інтеграції переміщеного бізнесу у ділове середовище Вінницького регіону.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь