A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Надання підтримки дружинам військовослужбовців, які перебувають у полоні або пропали безвісти.

Дата: 04.05.2023 14:41
Кількість переглядів: 83

04 травня 2023 року директор КУ «Чечельницький селищний центр соціальних служб» Чечельницької селищної ради Богуш Сергій Володимирович разом із фахівцями із соціальної роботи взяли участь у навчанні для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей Захисників та Захисниць України Вінницької області щодо особливостей надання психологічної підтримки військовослужбовцям за наступною темою: «Надання психологічної підтримки дружинам військовослужбовців, які перебувають у полоні або пропали безвісти».

Спікер – Марія Довжик, регіональний координатор Офісу Уповноваженого з питань осіб, зникли безвісти за особливих обставин у Вінницькій області.

Згідно із Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», «особою, зниклою безвісти за особливих обставин» вважається людина , яка зникла безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Для отримання правового статусу необхідно:

• близьким родичам, членам сім’ї, представникам військового формування чи будь-якій іншій особі, якій стало відомо про зникнення, подати заяву про розшук до відповідного територіального органу Національної поліції України;

• відомості про цей факт вносяться до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;

• саме з моменту внесення відомостей до Реєстру про факт зникнення, особа вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин.

Від 2 травня запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Родичі можуть отримати витяги з реєстру у Департаменті інформатизації МВС України. Для отримання документа потрібно звернутися із запитом та копіями документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою. Їх потрібно надіслати поштою за адресою м.Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України, або електронною поштою pgmia@mvs.gov.ua.  Перевірка даних здійснюється впродовж 30 календарних днів. Витяг надсилається на вказану в заяві електронну адресу або ж на зворотну поштову адресу. Врахуйте те, що включення особи до реєстру є єдиним підтвердженням того, що людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин. Але наявність даних про людину в реєстрі не підтверджує загибель чи перебування її в полоні. Як зазначають у міністерстві, реєстр є повністю захищеною базою даних. Доступ до нього будуть мати визначені посадовці.

Надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин не позбавляє її родичів або інших права звернення до суду із заявою про визнання безвісно відсутньою чи оголошення її померлою у порядку, передбаченому законодавством.

Припинення розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин

Людина вважається зниклою безвісти до моменту припинення її розшуку – не пізніше ніж через три дні з дня встановлення місця її перебування, місця поховання чи місцезнаходження останків з повідомленням про це її близьких родичів та членів сім’ї, а також заявника, якщо заявник не є близьким родичем та членом сім’ї.

Про припинення розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин, невідкладно робиться відмітка в реєстрі.

Рішення суду про визнання людини безвісно відсутньою не є підставою для припинення її розшуку. Якщо особа, зникла безвісти за особливих обставин, оголошена померлою, але її останки не знайдено, проведення розшуку не припиняється до встановлення її місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків.

Правові наслідки набуття правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин

Набуття правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин, не зменшує обсяг цивільної правоздатності такої особи.

З моменту внесення даних людини, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин над майном такої особи може бути встановлено опіку в порядку, передбаченому Цивільним кодексом України.

Опікун над майном особи, зниклої безвісти за особливих обставин, здійснює управління цим майном, а також забезпечує виконання зобов’язань такої особи за рахунок цього майна. Опіка над майном здійснюється та припиняється у порядку, передбаченому Цивільним кодексом України.

У разі якщо обидва з батьків дитини є зниклими безвісти у зв’язку із збройним конфліктом або під час воєнних дій чи окупації, над такою дитиною встановлюється опіка/піклування у порядку, передбаченому Цивільним кодексом України.

Набуття правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин, не змінює її сімейного стану до моменту розірвання шлюбу за заявою другого з подружжя внаслідок визнання особи безвісно відсутньою або до моменту оголошення такої особи померлою.

За людиною, зниклою безвісти за особливих обставин, зберігаються місце роботи та займана посада, але не більш як до моменту визнання її безвісно відсутньою чи оголошення померлою у порядку, встановленому законодавством.

Крім того, таким особам під час проходження військової служби, надаються гарантії, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими актами законодавства України.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь