Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми

Дата: 15.06.2023 15:12
Кількість переглядів: 63

Фото без опису

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином (стаття 149 ККУ).

Форми торгівлі людьми: примусові трудова, сексуальна експлуатація, жебрацтво, усиновлення з метою наживи, укладання шлюбу у комерційних цілях, примусове сурогатне материнство, вилучення органів, насильницьке донорство, рабство і ситуації подібні до рабства, примусове використання у дослідах, військових конфліктах, порнобізнесі, злочинній діяльності, тощо.

Особа, яка постраждала від торгівлі людьми (далі – ОПТЛ) – будь-яка фізична особа, яка стала об’єктом торгівлі людьми і визнана такою відповідно до положень Закону України «Про протидію торгівлі людьми» (стаття 1 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» від 20.09.2011 № 3739-VI, зі змінами та доповненнями).

 

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, може подати за місцем перебування до місцевої держадміністрації заяву (затвердженого зразку) про встановлення їй статусу ОПТЛ. 

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, для встановлення відповідного статусу може звернутися до управління, заповнити та представити відповідні документи: заяву про встановлення статусу; документ, що посвідчує особу, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми; опитувальний лист; інші документи та матеріали щодо наявності підстав для встановлення статусу (проїзні документи, медичні висновки, тощо). Іноземець або особа без громадянства, що не володіє українською або російською мовою, заповнює заяву з перекладачем.

Для встановлення статусу дитині, яка постраждала від торгівлі людьми, заява подається до місцевої держадміністрації її законним представником або особою, якій стало відомо про таку дитину.

Посадова особа протягом 3-х робочих днів проводить співбесіду з особою, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, заповнює опитувальний лист, оформлює розписку про нерозголошення відомостей, протягом 2-х робочих днів заповнює облікову картку особи, й здійснює заходи щодо проведення перевірки інформації, зазначеної в опитувальному листі, щодо її достовірності (протягом 7-ми днів).

Райдержадміністрація протягом 2-х робочих днів з дня завершення перевірки інформації подає відповідний пакет документів до Національної соціальної служби України (далі – Нацсоцслужба).
 Нацсоцслужба розглядає пакет документів протягом 5-ти робочих днів від дати їх реєстрації, за результатами розгляду надсилає райдержадміністрації листа про встановлення статусу або відмову у його встановленні з обґрунтуванням причин такої відмови.

Статус надається Нацсоцслужбою строком до двох років та може бути продовжений за рішенням Нацсоцслужби не більше як на один рік

УВАГА! У разі звернення для встановлення статусу особи, яка органами внутрішніх справ чи судом визнана потерпілою від злочину, пов’язаного з торгівлею людьми, або являється цивільним позивачем у справі на підставі винесеної постанови чи ухвали, або особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території іншої держави, що підтверджено результатами розслідування відповідних органів такої держави, то процедура встановлення статусу значно спрощується.

 

Особа, якій вже встановлено статус та яка отримала відповідну довідку, має право на одержання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 3-х прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб, установленої на момент звернення особи за матеріальною допомогою.

У 2023 році цей розмір складає:

для працездатних осіб - 8052,00 грн. (2684,00 грн. х 3);

для дітей до 6 років – 6816,00 грн. (2272,00 грн. х 3);

дітей від 6 до 18 років – 8499,00 грн. (2833,00 грн. х 3);

для осіб, які втратили працездатність – 6279,00 грн. (2093,00 грн. х 3).

Для призначення та виплати матеріальної допомоги постраждала особа подає до управління соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) такі документи: заяву про виплату одноразової матеріальної допомоги, копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, копію документа, що посвідчує особу.

 

УВАГА!!! Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, вже на етапі звернення для встановлення відповідного статусу має право на: забезпечення безпеки, поваги, безоплатне одержання медичної, фізичної та психологічної підтримки, тимчасового притулку у центрах соціально-психологічної допомоги. Крім того, з моменту звернення для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, таку людину супроводжують фахівці з соціальної роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрів надання соціальних послуг.

 

Директор комунальної установи

«Чечельницький селищний центр

соціальних служб»                                                             Сергій  БОГУШ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь