A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

ЯК РОЗПІЗНАТИ ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНЕ НАСИЛЬСТВО?

Дата: 13.10.2023 15:41
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

Гендерно зумовлене насильство (ГЗН) означає будь-які небезпечні дії, які вчиняються проти волі людин, та є одним із найпоширеніших порушень прав людини у світі.

Коли люди чують словосполучення «гендерно зумовлене насильство», вони насамперед уявляють чоловіка-тирана і домашній аб’юз. Але насправді поняття ГЗН набагато ширше і охоплює різні форми насильства, від яких страждають переважно жінки й дівчата.

Це і «кицькання» та домагання до жінок на вулиці, і жіноче обрізання, яке скоюють батьки чи родичі дівчаток, і зґвалтування на війні, домашнє насильство, й економічні обмеження тощо. Прикладів безліч, як і людей, які можуть його вчиняти – партнери, родичі, вчителі, керівники, залицяльники, лікарі, масажисти, просто незнайомі чоловіки у громадських місцях.

Але чоловіки також можуть стати жертвами ГНЗ – яскраві прояви це вуличне насильство, сутички.

Окремо можна виділити насильство, спрямоване на людей з ЛГБТК-спільноти.

Та все ж деякі форми насильства зачіпають людей однієї статі непропорційно більше, ніж іншої, або навіть скоюються саме через стать постраждалих, і в його основі завжди лежить гендерна нерівність та дискримінація.

ФІЗИЧНЕ НАСИЛЬСТВО - удари, ляпаси, побиття, тряска, штовхання, укуси, висмикування за волосся, спалювання, тортури, удушення, порізи, стрілянина тощо (не має сексуального характеру).

ЕМОЦІЙНЕ НАСИЛЬСТВО - образи, постійне присоромлення, приниження, критика, переслідування, приставання, небажані контакти, одиночне ув’язнення або ізоляція, залякування або погрози фізичної розправи (те, що принижує гідність).

СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО - зґвалтування, примусові поцілунки та дотики, примусовий контакт, завдання каліцтв гені таліям (примус людини до участі в сексуальних діях без згоди, незалежно від того, чи усвідомлює дана особа це чи ні, включаючи дії, пов'язані з проникненням у тіло, дії без проникнення в тіло, а іноді навіть дії, не пов'язані із фізичним контактом).

ЕКОНОМІЧНЕ НАСИЛЬСТВО - позбавлення людини житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів, чи документів, використання фінансової переваги (дії, спрямовані викликати залежність).

ПСИХОЛОГІЧНЕ НАСИЛЬСТВО - маніпуляції, словесні образи, приниження, шантаж (навмисні дії, спрямовані аби викликати в людини емоційну реакцію).

   Зазвичай ГЗН починається з психологічного насильства, коли людина може словесно образити, знецінити. Це повторюється знов і знов, та стає певною нормою, що підсилюється тим, що людина «бажає» нібито нам кращого. Але надалі додається економічне насильство , коли людина поруч намагається контролювати наш фінансовий стан, обмежувати кишенькові гроші або ж взагалі їх забирати. І все це супроводжується нав’язуванням почуття сорому та провини кривдником.

    Тому часто постраждалі від ГЗН можуть бути впевненими, що вони самі винні в тому, що їм не довіряють чи вони самі провокують на таку поведінку.

   До того ж деякі люди вважають, що інколи насильство виправдане, що його можна «заслужити», а інколи чоловіки навіть не усвідомлюють, що скоюють насильницькі акти щодо жінок. Не всі вбачають в цих вчинках насильство, хоча це теж його види.

   Гендерно зумовлене насильство часто приховується через звинувачення жертви та безкарність злочинців. Як наслідок - набуває системного характеру.

Постраждалі від ГНЗ потребують величезної психологічної підтримки з боку суспільства, а також захисту.

    Якщо ви зіштовхнулися з проявами гендерно зумовленого насильства, не залишайтесь на самоті, зверніться за підтримкою та допомогою

102 - Національна поліція України

15-47 - Урядовий контактний центр

116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) - Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства

0 800 75 04 75 (цілодобово) Вінницька обласна «Лінія довіри» з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі.

Формуймо усі разом нульову толерантність до будь-яких насильницьких дій!

#Нацсоцслужба #насильство

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь