A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Пожежна безпека під час святкувань Новорічних свят

Дата: 12.12.2023 11:38
Кількість переглядів: 234

Фото без опису

Пожежна безпека під час святкувань Новорічних свят

 

У продажу масово з'явилися новорічні ялинки - головний атрибут такого очікуваного зимового свята. Хтось, навіть вже почав прикрашати зелену красуню, тому дуже важливо для рятувальників нагадати українцям про правила безпечного встановлення ялинки.

Так, щоб наслідки від пожежі нікому не затьмарили свята, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки. Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового Року і Різдва.

Новий рік – це свічки, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. При цьому штучні ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й "розтікаються".

Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. і т. ін.

При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, які мають протипожежну пропитку (ця інформація вказується на упаковці).

Щоб ялинка не впала або не поранила дитину, вона повинна бути правильно зібрана і надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені.

На ялинку не можна встановлювати свічі та бенгальські вогні, особливо в об'єднанні з ватним "снігом" і паперовими іграшками.

Збирати штучну ялинку потрібно згідно з інструкцією. У процесі складання ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей.

У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих.

Для дитячої безпеки ялинку краще нарядити легкими прикрасами, які не б'ються (бантами, шишками, кульками зі склопластику і т.ін).

Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й не сертифіковані електричні вироби.

Підключення гірлянд до мережі повинне виконуватися тільки за допомогою штепсельних з'єднань. При виявленні несправності в ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння, вона повинна бути терміново відключена.

Гайсинське районне управління Головного управління ДСНС України у Вінницькій області нагадує! Пам’ятайте, що тільки при дотриманні цих правил Ви зможете подарувати безпечне свято собі та своїй родині.

 

УВАГА!

Правила пожежної безпеки під час новорічних та різдвяних свят

Незабаром новорічні та різдвяні свята, які принесуть в кожний дім радість та надії на кращі зміни в житті. Оселі прикрасять новорічні ялинки – невід’ємний атрибут цього свята. Зазвичай під час новорічних святкувань стрімко зростає кількість пожеж, які виникають внаслідок порушення правил пожежної безпеки при встановленні ялинок, користуванні гірляндами та піротехнічними виробами. Звертаємо Вашу увагу на дотримання вимог пожежної безпеки та корисних порад щоб безпечно провести новорічні та різдвяні свята.

Влаштовуючи ялинку, неухильно дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки, а саме:

- ялинка має стояти на стійкій основі;

- забороняється встановлювати ялинку на шляхах евакуації;

- ілюмінація мусить бути виконана з дотриманням правил влаштування електроустановок;

- мінімальна відстань від місця встановлення ялинки до опалювальних пристроїв та легко-займистих речей має становити не менше 1 метра;

- не прикрашайте ялинку ватою, папером, марлею та целулоїдними іграшками;

- у приміщенні, де встановлено ялинку, категорично заборонено запалювати бенгальські вогні;

- не залишайте без нагляду ввімкнені в електричну мережу електроприлади;

- не дозволяйте дітям самостійно включати електрогірлянди;

- хвою, яка обсипалася з ялинки треба відразу прибрати – вона, як порох, може спалахнути від будь-якої іскри.

Особливу увагу під час святкування новорічних свят потрібно надати дітям. У жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у місцях, у яких їх легко зможе знайти дитина. Ніколи не дозволяйте малюкам бавитися з такими іграшками, бо це може коштувати їм здоров’я чи навіть життя!

При перших ознаках пожежі – не панікуйте. Насамперед визначте, що саме горить. Якщо це гірлянда – негайно вимкніть її з розетки. Палаючу ялинку необхідно залити водою або накрити змоченою у воді ковдрою. Пам’ятайте, при виникненні пожежі необхідно негайно телефонувати до служби порятунку «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та псування новорічного настрою! Радісних, веселих, а головне – БЕЗПЕЧНИХ  Вам свят!

 

Пожежна безпека під час святкувань Новорічних свят

У переддень Нового року й Різдва Христового варто згадати про правила пожежної безпеки, яких слід дотримуватись при підготовці та проведенні святкування. Адже майже в кожному навчально-виховному закладі, установі відбудуться святкові заходи з великою кількістю людей. Тож слід потурбуватись про те, щоб враження від святкування залишились приємними.

В зв’язку з цим працівники ГУДСНС України у Вінницькій області під час проведення святкувань закликають не забувати про прості правила поведінки з піротехнікою, і тоді святкова новорічна ялинка та феєрверки принесуть лише радість.

Почнемо з ялинки.

Сучасні синтетичні ялинки оброблені спеціальним розчином і виготовлені із пластмаси, яка не виділяє отруйних речовин при нагріванні. Цього не можна сказати про ялинки, випущені до 1985 року. Переконайтеся, що ваша штучна красуня безпечна. Для цього відщепніть шматочок пластмаси, з якої виготовлена ялинка, і нагрійте його сірником (підпаліть). Якість диму чи швидкість горіння безпомилково вкажуть на вогнестійкість та не токсичність штучної ялинки. Якщо спостерігаєте швидке спалахування або ж дим подразнює слизову носоглотки, краще придбати нову ялинку.

Скляні ялинкові прикраси бажано розмістити на недоступній для дітей висоті. Розкидаючи конфетті (блискучі, різнокольорові кружечки), пам’ятайте, що дитина може разом із повітрям випадково вдихнути стружки металу, і вони, потрапивши в дихальні шляхи, можуть викликати алергію або навіть призвести до летального випадку. Тому краще обійтися без конфетті, використовуйте гірлянди.

Електрогірлянди бажано розвішувати також на недоступній для дитини висоті, оскільки її бажання провести «експерт-аналіз» вмісту кольорового вогника може закінчитися електричним шоком.

Якщо ви бажаєте прикрасити підніжжя ялинки ілюзією снігу, то використовуйте для цього тільки просочений вогнестійким розчином папір. Використовувати ж вату не рекомендується.

Необхідно бути дуже обережними при використанні бенгальських вогнів, особливо дітьми. Паличку з вогнем потрібно тримати на відстані витягнутої руки і не підносити близько до одягу, очей та ялинки.

Якщо ви хочете весело і без пригод зустріти Новий рік:

– встановлюйте ялинку на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі та були на безпечній відстані від електроприладів і побутових печей;

– не встановлюйте ялинку на високій підставці (стілець, табуретка, журнальний столик та ін.);

– поставте стовбур ялинки у відро з мокрим піском і час від часу зволожуйте його;

– якщо ялинка засохла, викиньте її, тому що вона може спалахнути, як факел.

– не запалюйте на ялинці свічки, бенгальські вогні, а також саморобні електрогірлянди);

– не направляйте в її бік хлопавку;

– пам’ятайте: особливо небезпечним на ялинці є золотаво-сріблястий дощик з алюмінієвої фольги (навіть якщо він фабричного виготовлення), який може замкнути електрогірлянду;

– не забувайте: діти можуть перебувати біля ялинки з увімкненою гірляндою тільки у присутності дорослих, вимикайте її, коли виходите з кімнати;

– свічки закріпіть на твердій поверхні, не покритій скатертиною чи серветкою;

– покладіть неподалік від ялинки декілька паперових пакетів із піском, поставте ємність з

водою, покладіть стареньку ковдру, приготуйте електричний ліхтарик;

– із метою запобігання виникненню пожежі можна обробити ялинку спеціальним вогнестійким розчином.

Ваші дії при загоранні ялинки

При загоранні електрогірлянди негайно вийміть із розетки вилку електроприладу (вона повинна бути в доступному місці) чи вимкніть автоматичні запобіжники (викрутіть пробки) в електросиловій. Зателефонуйте у пожежну охорону (телефон 101). Зваліть ялинку на підлогу, щоб полум’я не піднімалось угору (можуть зайнятися шпалери та штори), накиньте на неї ковдру, закидайте вогонь піском чи залийте водою (якщо це жива ялинка).

Синтетична ялинка горить швидше, при цьому матеріал, з якого вона виготовлена, плавиться і розтікається, виділяючи отруйні речовини (оксид вуглецю, синильну кислоту і фосген). Гасити водою полімери, які горять, небезпечно, тому що можливе розкидання іскор і розплавленої маси. Не торкаючись до палаючої синтетичної ялинки голими руками, накиньте на неї цупке покривало і засипте піском.

До прибуття пожежників постарайтеся за допомогою піску та води ліквідувати осередок пожежі або хоча б не допустити розповсюдження вогню, накинувши на речі, які зайнялися від пожежі, цупку мокру тканину чи ковдру. Як і в інших випадках пожежі, не відчиняйте вікна та двері, оскільки протяг більше роздме полум’я. Якщо загасити пожежу неможливо, то щільно зачиніть двері в кімнату, де виникла пожежа, і поливайте їх ззовні водою. Якщо необхідно, виведіть людей на свіже повітря.

Гайсинське районне управління Головного управління ДСНС України у Вінницькій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь