A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

15 лютого - Міжнародний день дітей, хворих на рак

Дата: 15.02.2024 08:54
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Щорічно, починаючи з  2001 року, 15 лютого відзначається Міжнародний день дітей, хворих на рак (International Childhood Cancer Day). Вже близько 40 країн світу під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів і за ініціативою Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO), беруть участь у підтримці Дня дітей, хворих на рак. Перший Міжнародний день був проведений 15 січня в Люксембурзі, проте пізніше було ухвалено рішення перенести дату на місяць вперед.

Актуальність проблеми, якій присвячений цей день, на жаль, зростає. Згідно з медичною статистикою, щорічно у світі близько 200 тисяч дітей хворіють на рак, половина з них помирає. 

В Україні щорічно такий діагноз отримують більше ніж тисячу дітей. Згідно даним офіційної статистики, кожна друга дитина, хвора на рак в Україні, помирає. Для прикладу, в розвинених країнах така смертність не перевищує 30%. Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головно мозку. Вони посідають друге місце серед причин смертності у дітей віком від 5-ти до 14-ти років. Перше місце посідають нещасні випадки.

Запорукою успішного лікування онкологічних захворювань вважається своєчасна діагностика. Якщо хвороба виявляється на першій або другій стадіях, лікування часто веде до сприятливого результату. Однак десята частина випадків раку виявляється тільки на третій стадії, а у восьми відсотків дітей його діагностують лише на четвертій стадії. 

Одним з головних завдань заходів, що проводяться в цей день, є інформування батьків про способи профілактики та виявлення ранніх ознак раку у дітей. Раннє діагностування є надзвичайно важливим фактором в лікуванні онкологічних захворювань, оскільки 70% таких хвороб є виліковними.

Проблема дитячої онкології в Україні давно вже набула загальнодержавного значення. МОЗ України навіть розробило спеціальну програму «Здоров’я 2020». Метою програми є підвищення рівня профілактики онкологічних захворювань у дітей в Україні та зниження рівня таких хвороб на 5% в рік.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь