Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

День пам’яті жертв політичних репресій

Дата: 19.05.2024 12:21
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Щороку  у третю неділю травня в Україні  вшановують пам’ять жертв політичних репресій, жертв великого і страшного терору – цієї цинічної і жорстокої машини знищення людського життя.
Політичний терор більшовики розпочали з моменту захоплення ними влади. А 1937-1938 рр. увійшли в історію України як роки “Великого терору”. Це масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР з ініціативи його керівництва та особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.Під жорна комуністичних репресій потрапили майже всі верстви українського населення: науковці, політики, військові, священники, представники культури, селянство – загалом усі, в кому сталінський режим вбачав загрозу своєму існуванню.За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %).
Сторінки української історії назавжди закарбували мільйони зламаних доль…Сьогодні ми згадуємо жертв голодоморів, «розстріляне відродження», дисидентів та шістдесятників, постраждалих у ході антирелігійної кампанії, примусово депортованих…З метою гідного вшанування пам’яті жертв політичних репресій у закладах освіти БСР проведені в онлайн-режимі для учнів тематичні лекції та бесіди, за темами: « У світлі воскреслої правди», « Сучасний погляд на причини і наслідки політичних репресій в Україні», « Вони боролись за свободу», ( Іван Дзюба, Петро Григоренко), що висвітлюють боротьбу українців за громадянську і національну свободу. Також в онлайн- режимі для учнів закладів освіти проведені години спілкування історико-краєзнавчого, просвітницького змісту за темами: «Злочин без строку давності», «Трагедія незнищеної волі», «Людські цінності», « Остап Вишня: 10 років заслання», «Як прийшла свобода».Сьогодні і завжди ми повинні пам’ятати видатних митців та літераторів, активних громадських діячів та просто патріотів України, які постраждали внаслідок жорстоких політичних репресій.

Світла їм пам’ять…

 

Селищний голова                                         Світлана ПАЛІСІКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь