Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Показники якості зерна та контроль за його якістю

Дата: 02.09.2024 10:57
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

Зернові культури мають велике значення для життя та господарської діяльності людини. Якість зерна відіграє важливу роль для здоров’я людей і домашніх тварин, від нього також прямо залежить вартість продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Якість зерна впливає на його цінність для використання у харчовій і переробній промисловості.

Сукупність показників якості продуктів (зерна, борошна, крупи) – їх технологічні властивості – обумовлює придатність сировини для конкретного виду перероблення або використання. Оцінюються за допомогою органолептичних, фізико-хімічних, функціонально-технологічних, споживчих показників, а також показників безпечності.

При органолептичній оцінці звертають увагу на колір, запах та смак, які повинні бути придатними для того чи іншого продукту.

Фізико-хімічними показниками є вологість, крупність, натура, маса 1000 зерен, склоподібність, засміченість зерна, вміст білка, вміст крохмалю, вміст жиру (олійність).

До функціонально-технологічних показників можна віднести вміст сирої клейковини, ІДК, ЧП.

Споживчі показники зерна визначаються показниками лабораторної випічки з борошна лабораторного помелу, в деякій мірі – силою борошна на альвеографі.

До показників безпечності можна віднести: кислотність, вміст глюкозинолатів, вміст різних мікотоксинів.

Повний перелік показників, які перевіряються у зерні, залежить від потреб кінцевого споживача.

Основними напрямами здійснення державного контролю за якістю зерна є: захист прав суб’єктів ринку зерна та споживачів щодо їх забезпечення зерном та продуктами його переробки, якість яких відповідає вимогам всіх нормативно-правових актів.

Контроль якості зерна та продуктів його переробки покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  Постановою КМУ від від 2 вересня 2015 р. № 667 . Згідно з Положеннями про Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області та про відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки, спеціалісти відділу, відповідно до покладених на нього завдань, здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері контролю за якістю зерна та продуктів його переробки за:

  • дотриманням зерновими складами регламенту зберiгання зерна та продуктiв його переробки у процесi зберiгання зерна та продуктiв його переробки,
  • якістю зерна та продуктiв його переробки.
  • забезпечують проведення експертизи зерна та продуктiв його переробки, а також приймають  висновки щодо можливостi їх подальшого використання або знищення.

 

Управління фітосанітарного контролю Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь