Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

СЕЗОН ЛЕПТОСПІРОЗУ. ЯК УБЕРЕГТИСЯ

Дата: 10.09.2024 13:50
Кількість переглядів: 32

 

Фото без опису

 

 

 

Літньо-осінній період являється основним сезоном для виникнення випадків лептоспіроз на нашій території. В Україні за перше півріччя 2024 року було зареєстровано 147 випадків цієї небезпечної інфекції, що в 2,58 раз більше ніж в попередньому, найбільше випадків реєструвалось у Чернігівській, Закарпатській і Миколаївській областях. У решті регіонів зафіксовано 0–7 випадків. Щодо нашої області, то цей рік являється нетиповим, за 8 місяців поточного року було зареєстровано лише 2 випадки цієї інфекції, вони були зареєстровані в Гайсинському районі, хоча відповідно проведеного аналізу в нашій області реєструється від 4 до 26 випадків і майже щороку є смертельні випадки.

Лептоспіроз — це особливо небезпечне зоонозне (спільне для людей та тварин) інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) і навіть спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу.

Шляхи зараження лептоспірозом. Основним збудником лептоспірозу є бактерія Leptospira, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше водоплавних гризунів, а також худоби, собак і диких тварин. Від людини до людини лептоспіроз не передається.

В організм людини бактерія проникає через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.

Найпоширеніший механізм передачі — контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях, обробки городу, доглядаючи за хворими або інфікованими тваринами. Також, можливий аліментарний шлях передачі під час вживання зараженої їжі (молоко, м'ясо) і сирої води з природних джерел.

Професійні групи підвищеного ризику захворіти на лептоспіроз — це фермерські працівники, ветеринари, власники зоомагазинів, польові сільськогосподарські робітники, водопровідники, працівники м'ясопереробної та рибної промисловості тощо. Відповідно до багаторічного аналізу то в нашому регіоні зазвичай люди інфікуються під час перебування в природних осередках – на території прибережних зон.

Як уберегтися від лептоспірозу — 6 порад:

Уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби, смуги заселені водоплавними гризунами (водяні щури, ондатри тощо);

Вакцинуйте тварин: хатні та сільськогосподарські тварини мають бути вакциновані проти лептоспірозу;

Уникайте контактів із хворими тваринами: не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними;

Одягайте рукавички та закрите взуття: під час роботи на городі, під час сінокосу, особливо у заболочених зонах;

Знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте джерела водопостачання та харчі від забруднення виділеннями гризунів;.

Термічно обробляйте продукти тваринного походження.

Симптоми лептоспірозу схожі на грип або COVID-19:

  • висока температура;
  • головний біль;
  • озноб;
  • біль у м’язах;
  • блювання та діарея;
  • жовтяниця;
  • почервоніння очей;
  • висипання.

Якщо ви помітили ці симптоми та мали контакт із потенційно зараженою водою або тваринами, негайно зверніться до лікаря. Лікування необхідно розпочинати негайно, адже захворювання швидко прогресує та викликає ускладнення.

 

 

Заступник начальника відділу

державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Гайсинського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби

у Вінницькій області                                                  Юлія ПОКОТИЛО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь