Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Профілактика спалахів кишкових інфекцій

Дата: 13.09.2024 15:51
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

Початок нового навчального року для багатьох сповнений новими відкриттями та знаннями, а для фахівців лікувальних закладів, Центрів контролю та профілактики хвороб  та Джержпродспоживслужби, це новий період росту захворюваності серед дітей, які іноді мають характер спалахів. Початок цього навчального року не став виключенням, адже перший спалах кишкової інфекції зареєстрований 6 вересня в одній з шкіл м. Києва.

Відповідно до оперативних повідомлень за 8 місяців 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби України взяли участь у розслідуванні 45 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 513 осіб, з них 255 дітей (48%). За аналогічний період 2023 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 43 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 467 осіб, з них 267 дітей (57 %).

Спалахи зареєстровано на території 18 областей та у м. Києві, зокрема: у Вінницькій, Кіровоградській, Хмельницькій, Черкаській областях по 1 спалаху, у Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Чернігівській областях – по 2, Івано-Франківській, Одеській, Полтавській та Чернівецькій областях – по 3, у м. Києві – 9 спалахів.

За 8 місяців 2024 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення такий: 

-25 спалахів, пов’язані із закладами громадського харчування та торгівлі, 

-11 - із закладами освіти, 

- 2 спалахи - у лікарнях, 

- по 1 - спалаху виник у дитячому таборі оздоровлення та відпочинку та у пункті розміщення внутрішньо переміщених осіб, 

- 5 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 14 спалахів викликано сальмонелами, 15 – вірусами (рота-, норовірусами), 3 – вірусом гепатиту А, 8 - іншими бактеріальними збудниками, при 4 спалахах – збудника не встановлено, при 1 – дослідження тривають.

Передача збудників інфекції в 2024 році відбувалася: 

  • харчовим шляхом - 19 спалахів, 
  • контактно - побутовим - 14, 
  • шлях та фактор не встановлено - 10, 
  • забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, 
  • триває розслідування 1 спалаху.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу: ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

Заступник начальника відділу

державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Гайсинського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби

у Вінницькій області                                                            Юлія ПОКОТИЛО

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь