Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Передпосівне протруєння насіння

Дата: 16.09.2024 10:16
Кількість переглядів: 18

Фото без опису

  Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує працівникам сільськогосподарських підприємств про те,що важливим фактором отримання здорового урожаю зернових культур є передпосівне протруєння насіння.

Хвороби рослин провокують фітопатогени, що знаходитись як у самому насінні, так і на його поверхні. В залежності від виду патогену та умов його розвитку ці шкідливі об’єкти можуть суттєво вплинути на майбутній урожай. Щоб нівелювати цю загрозу  необхідно визначитись який саме патоген знаходиться у насінні. Для цього проводять аналіз насіння на предмет його зараженості хворобами. Після визначеності виду патогену підбирають найбільш оптимальний протруйник. Такий вид аналізу, а також комплексне дослідження насіннєвого матеріалу із визначення його посівних якостей (чистоти та відходу насіння; домішки насіння інших рослин, визначення схожості, вологості насіння, маси 1000 насінин та ін.), аналіз біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур  проводиться у Державній установі «Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія». 
Після визначення наявного виду патогену у насінні, а також прогнозу розвитку шкідників і хвороб зернових культур на початкових стадіях розвитку, підбирають необхідний протруйник. Асортимент, сфера та порядок застосування протруйників повинні відповідати вимогам Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, з яким можна ознайомитись на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України https://mepr.gov.ua/upravlinnya-vidhodamy/derzhavnyj-reyestr-pestytsydiv-i-agrohimikativ-dozvolenyh-do-vykorystannya-v-ukrayini/
До роботи із засобами захисту рослин, у т.ч. протруйниками насіння, допускаються особи, які не мають протипоказань до роботи з пестицидами, пройшли спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення про право роботи з пестицидами. Порядок його отримання визначено у постанові Кабінету Міністрів України № 458 від 09.05.2024 року.https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/458-2023-%D0%BF#Text.
При роботі з пестицидами обов’язковим є дотримання санітарних вимог ДCанПіН 8.8.1.2.001-98 https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0001282-98#Text, використання спецодягу та засобів індивідуального захисту згідно встановлених інструкцій, а також дотримання вимог техніки безпеки.
Незважаючи на осінь, аграрії  повинні вживати усіх заходів щодо недопущення отруєння бджіл. Детальна інструкція описана у Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0283-21#Text
Машини та механізми, які використовуються для внесення засобів захисту рослин, повинні бути технічно справними та перевіреними до початку проведення робіт.
Виконання всіх робіт з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково повинне реєструватися у спеціальних журналах, а особи, що виконують ці роботи, повинні мати наряд на виконання цих робіт.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь