Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Подарункові сертифікати: який порядок розрахунків через РРО?

Дата: 25.06.2021 11:13
Кількість переглядів: 458

Фото без опису

 

В наш час є звичайною справою дарувати на свята один одному подарункові сертифікати для подальшого розрахунку ними в різних мережах магазинів. Але така приємна для звичайних людей подія, як розрахунок сертифікатом, стає черговою проблемою для підприємців, які мають відобразити вказану операцію із застосуванням РРО/ПРРО.

 

Довідково:
         Подарунковий сертифікат — це документ, який має номінальну вартість, що дорівнює авансовій оплаті за товар або послугу і яким в майбутньому зможе скористатися власник при розрахунку за конкретний товар або послугу, вказану в сертифікаті. Для зручності його використання подарунковий сертифікат має містити такі обов’язкові реквізити, як номінальна вартість, термін дії та назва магазинів або закладів, в яких можна скористатися даним сертифікатом.
         За своєю суттю подарунковий сертифікат є інструментом стимулювання збуту, що фактично є маркетинговою складовою, його продаж ще не є продажем товарів, але переважно його гарантує. Тому якщо підприємство для стимулювання збуту своїх товарів або послуг використовує подарункові сертифікати, то радимо оформити організаційно-розпорядчий документ (наказ, положення тощо), у якому буде прописано механізм застосування в продажах подарункових сертифікатів, умови їх подальшого використання та інші специфічні умови.

Фактично при реалізації подарункового сертифіката/паливних карток суб’єкт господарювання отримує аванс за товар або послугу, які будуть реалізовані в майбутньому. Проте при продажу подарункового сертифіката здійснюється розрахунок, як правило готівкою, відповідно така операція є розрахунковою згідно зі ст. 2 Закону про РРО. Нагадаємо, що Закон про РРО визначає розрахункову операцію як отримання від покупця готівки або коштів з платіжної картки на місці реалізації товарів або послуг.

Цей же Закон зобов’язує всіх підприємців при здійсненні розрахункових операцій у готівковій формі або електронними платіжними засобами за товари або послуги провести такі розрахункові операції на всю суму через зареєстровані РРО або ПРРО та створити у паперовій або електронній формі розрахунковий документ. Тобто вже при продажу сертифіката продавець має відобразити таку операцію через РРО/ПРРО. При цьому в момент фактичного продажу товарів (послуг) така операція також має бути відображена через РРО/ ПРРО, і тут виникає запитання — чи є коректним подвійне відображення обсягів продажу по суті однієї операції?

Цьому питанню присвячено низку консультацій, розміщених на офіційному сайті податкової служби в ЗІР, які надають рекомендації щодо порядку проведення реалізації самого сертифіката (талонів/паливних карток) та подальший розрахунок ними.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь