Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

З метою відродження народних промислів в НПП «Кармелюкове Поділля» пройшов майстер-клас з ліплення із глини.

Дата: 01.07.2022 14:49
Кількість переглядів: 242

Фото без опису

29-30 червня в НПП «Кармелюкове Поділля» з метою відродження народних промислів пройшов майстер-клас з ліплення із глини.

Його провів народний майстер Віктор Косаківський - музеєзнавець, етнограф, фольклорист, археолог, кандидат історичних наук, доцент кафедри культури, методики навчання історії та спеціальних історичних дисциплін факультету історії Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського, член Національної спілки краєзнавців України, член науково-технічної ради Національного природного парку «Кармелюкове Поділля».

Він розповів учасникам: «Ліплення з глини – стародавнє ремесло, яке має неабиякі традиції в Україні. Вона була найпоширенішим підручним матеріалом, багаті пластичні і художні можливості якого захоплювали людину ще в стародавні часи. Найдавніші глиняні іграшки, що знайдені археологами на території нашої країни, відносяться до часів бронзової епохи. Це маленькі глиняні брязкальця, свищики, птахи, тварини, фігурки людей, посуд. Звичайно, виготовлення іграшки з глини було не головним промислом, а попутним. Утомиться майстер від основної роботи, візьме шматок глини та й зліпить якусь дрібницю для своїх дітей або заради забави. А потім іграшки з глини стали і предметом продажу, їх робили спеціально для ярмарків.»

А ще, ліпка з глини – це дивовижний процес, коли з простого та непримітного шматка сирого матеріалу, під дією тепла Ваших рук та фантазії народжуються нові форми. Глина дуже приємна на дотик, секрет тут простий: природні матеріали, насамперед глина, володіє здатністю «розвантажувати» психіку людини.

Майстер-класом було охоплено 48 чоловік – це жителі Чечельницької та Ободівської ТГ. Учасниками заходу стали: освітяни, працівники культури, бібліотекарі та просто бажаючі. Кожен учасник мав можливість власноруч зробити собі оригінальну традиційну іграшку і відчути життєдайну енергію глини та задоволення від роботи з нею.

Дякуємо всім учасникам за творчість, оригінальність та наполегливість. Особлива подяка майстру – Косаківському Віктору Афанасійовичу.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь