A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Створення на захист прав дітей, які є жертвами та/або свідками злочинів, пов’язаних із усіма формами насильства моделі «Барнахус» на Вінниччині

Дата: 28.02.2023 15:37
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

В Україні проблема насильства над дітьми є доволі гострою. Її актуальність для суспільства полягає у тому, що вона є комплексною, непрогнозованою та важко розв’язуваною.

Коли дитина зазнає насильства, вона проходить через ряд установ та має неодноразові допити у різних спеціалістів, у різних місцях. Переміщення дитини між різними установами та відомствами з метою опитування та опису ситуації, пов’язаної з насильством щодо неї, викликає у дитини повторне травмування (повторну віктимізацію).

Тому в останні роки дедалі більше приділяється зусиль для запровадження міжвідомчої та міждисциплінарної співпраці у поєднанні із застосуванням спеціальних практик та методик допиту дитини як рішучого кроку в захисті прав дітей, які постраждали від кримінальних правопорушень, та дітей, які стали свідками жорстокого поводження та насилля.

 Так, з квітня 2021 року у Вінницькій області розпочався пілотний проект щодо впровадження моделі Барнахус. Зокрема створено Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства, який наразі діє у                               смт. Вороновиця Вінницької області.

Барнахус (у перекладі «будинок для дітей») - це місце, де багатопрофільна міжвідомча команда, до якої входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я, співпрацює, щоб забезпечити дітям - жертвам та свідкам насильства - скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей.

Гайсинською окружною прокуратурою забезпечується вироблення практики щодо впровадження моделі Барнахус з метою захисту прав дітей, які постраждали від кримінальних правопорушень та мінізування їх травматизації в ході проведення слідчих дій. Так, окружною прокуратурою, з дня створення Центру, на його базі проведено допити за участі малолітньої та неповнолітньої потерпілих, які стали жертвами насильницьких злочинів та малолітнього свідка насильницького злочину, а також забезпечено належні умови під час проведення слідчих дій з метою як найменшої травматизації дітей. На базі Центру дітям було забезпечено бесіди та взаємодії з психологами як до так і під час слідчих дій. 

 

 

Прокурор Бершадського відділу

Гайсинської окружної прокуратури                                         Тетяна ВАРЧУК

                                     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь