A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Спадкування за заповітом та законом

Дата: 06.09.2023 10:48
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Проте у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини – право на спадкування одержують особи згідно із законом.

У першу чергу — діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

У третю чергу — рідні дядько та тітка спадкодавця.

У четверту чергу — особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

У п'яту чергу — інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. У п'яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

         Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Якщо протягом однієї доби померли особи, які могли б спадкувати одна після одної, спадщина відкривається одночасно і окремо щодо кожної з них.

         Місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні такого майна, або вимоги кредиторів.

На підставі отриманої першої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі.

Джерело інформації Міністерство юстиції України.

Адресу найближчого бюро правової допомоги можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/bpd_buro

         Якщо з різних причин ви зараз не можете звернутися до бюро правової допомоги, нагадаємо про інші сервіси системи БПД, за допомогою яких можна отримати допомогу юристів:

контактний центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні.

проконсультуватися з юристом у телеграм: https://t.me/LegalAidUkraineBot

Детальніше про безоплатну правову допомогу за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

Нагадуємо, що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у звичайному режимі без перерви на обід  з 09-00 год. до 18-00 год.  за адресою: смт Чечельник, вул. Свято- Михайлівська, 7 або за телефоном (04351) 2-10-47 та безкоштовним номером 0 800 213 103, також за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь